Kunstenprogramma Verve: 9 Nederlandse kunstprojecten te gast in België

  • Sissel Marie Tonn ontwikkelde een interactieve installatie die seismologische data uit Groningen vertaalt naar lichamelijke ervaringen
  • Malique Mohamud opent een interactieve installatie in een nachtwinkel in Brussel
  • Yeb Wiersma & Lotte Geeven ontleden en deconstrueren volksliederen
  • ...

Brussel, 5 september 2019 — Nederlandse kunstenaars uit allerlei disciplines zijn te gast in België van 12 september tot 30 november 2019. Het kunstenprogramma Verve is een samenwerking met Belgische culturele partners uit Brussel, Gent, Mechelen, Namen en Genk. Wat de projecten bindt, is dat ze vertrekken vanuit ‘onderzoek’ (research based art). Nederland wil het Belgische publiek inspireren en samenwerkingen stimuleren. Het programma wordt op 12 september gelanceerd in de Brusselse Beursschouwburg.

 

WAT IS HET?

Verve brengt verschillende kunstenaars en hun projecten samen onder één noemer. Op deze manier wil Nederland deze kunstenaars en de maatschappelijke meerwaarde van hun werken extra in de kijker zetten.

“De uitdagingen voor kunstenaars en het cultuurbeleid zijn hetzelfde in België en Nederland. Verve wil kunstenaars aanzetten om van elkaar te leren, elkaar te inspireren en samen antwoorden te vinden op deze uitdagingen”, stelt cultureel attachée Hanna Oosterbaan van de Nederlandse Ambassade.

De kunstenaars gaan buiten de muren van de kunstwereld op zoek naar antwoorden op maatschappelijk complexe vragen. Hun vertrekpunt is ‘onderzoek’ (research based art). Samen met wetenschappers, experts en theoretici starten zij een proces om nieuwe perspectieven en betekenissen bloot te leggen binnen thema’s als migratie, (stedelijke) leefbaarheid, identiteit en ecologie.

“Het proces – de zoektocht – is belangrijker dan het resultaat. De kunstenaars werken niet noodzakelijk naar één presentatiemoment, maar laten zich continu inspireren en zoeken alternatieve vormen om hun werk te presenteren en te confronteren met het publiek”, zegt Reinhilde Weyns, projectcoördinator van Verve.

 

DE 9 KUNSTPROJECTEN

1. Aardappelbloed: live-documentaire van Emma Lesuis

12 - 13 september, Vooruit (Gent), i.h.k.v. het TheaterFestival

In de live-documentaire Aardappelbloed schrijft Emma Lesuis met woord en beeld een brief aan Zaire, haar Surinaamse bet-bet-overgrootmoeder die tot slaaf gemaakt werd. Ze reflecteert onder andere over slavernij en haar (Surinaamse) identiteit. Het geheel wordt begeleid door een contrabas.

Foto: Ruben Hamelink
Foto: Ruben Hamelink

 

2. STIL.de mini-expo: installatie van Lieke Benders

13 - 18 september, C-TAKT (Genk)

In het STIL.project (2017-2020) reflecteert beeldend theatermaker Lieke Benders over het thema 'stil'. Je kan in een levensgrote stolp al zittend een wandeling maken door de natuur en luisteren naar de bijzondere verzameling stiltes van een stiltecomponist. In STIL.het auditorium kan je luisteren naar verdiepende gesprekken met stiltekenners.

Foto: Bjorn Frins
Foto: Bjorn Frins

 

3. Onderzoeksproject en essay over Kunstencentrum Vooruit van Simone Atangana Bekono

27 september, Vooruit (Gent), i.h.k.v. Festival van de Architectuur

Dit jaar is de ‘writer in residence’ van Vooruit (Gent) de Nederlandse Simone Atangana Bekono. Ze werkt er aan een onderzoek over Vooruit, zowel over wat de kunstinstelling wil bereiken, als wat er zich in het pand afspeelt. Op 27 september maakt ze deel uit van een literaire avond in het kader van het Festival van de Architectuur.

Story image

 

4. Vergeten: voorstelling van het Nederlands Kamerkoor

27 september, Opera (Gent), i.h.k.v. Festival van Vlaanderen

Het Nederlands Kamerkoor maakte een programma geïnspireerd op dementie en muziek als medicijn. Het publiek reist door het hoofd van een man met dementie. Zang en muziek wordt afgewisseld met spel. Na de voorstelling vindt op het podium een interactief nagesprek plaats tussen Tido Visser, muziektherapeute Maartje de Lint en een neuroloog of onderzoeker van het Alzheimercentrum Amsterdam over de invloed van muziek op dementie.

Foto: Kasimir Szekeres
Foto: Kasimir Szekeres

 

5. The Intimate Earthquake Archive: interactieve installatie van Sissel Marie Tonn i.s.m. Jonathan Reus 

31 oktober - 3 november, KIKK-festival (Namen)

Het Intimate Earthquake Archive is een interactieve installatie die seismologische data uit Groningen vertaalt naar lichamelijke ervaringen. Deze data zijn de seismische gegevens van aardbevingen die het gevolg zijn van bodemverzakkingen door jarenlange aardgaswinning. 

Foto: Marcel de Buck
Foto: Marcel de Buck

 

6. Arise: project van Yeb Wiersma & Lotte Geeven

September - november, Kunstencentrum nona (Mechelen)

Arise is een artistieke zoektocht naar de kracht en het gevaar van muziek in het bespelen van emoties van de massa. Samen met de Iraanse componist Kaveh Vares ontleden en deconstrueren ze verschillende volksliederen uit de landen die samenvallen met de verschillende nationaliteiten die in Mechelen wonen. In oktober zullen Yeb en Lotte tijdens een publiek evenement het onderzoek toelichten en de stand van zaken bespreken. Uiteindelijk resulteert het project in een korte film.

Story image

 

7. Back to Black: tentoonstelling van Claudy Jongstra

21 juni 2019 - 21 juni 2021, Museum Hof van Buysleden (Mechelen)

Back to Black onderzoekt de historische betekenissen van de kleur zwart. De tentoonstelling onderzoekt en verrijkt de huidige kleurperceptie van de bezoeker op een interactieve manier. Back to Black maakt deel uit van de vaste opstelling in Museum Hof van Buysleden.

Story image

 

8. Promising Young Architects ’19 

Datum nog te bepalen

Voor het derde jaar op rij organiseren Het Nieuwe Instituut en het Vlaams Architectuurinstituut een tweedaagse uitwisseling voor jonge beloftevolle architecten uit Nederland en België. Het centrale thema van de deze editie is ‘Other than dominant narratives in the collective memory of the urban landscape’. De architecten reflecteren over manieren waarop ze een architecturale interventie kunnen plegen en tegelijkertijd de beleving van het stedelijk landschap of erfgoed kunnen behouden of herstellen.

 

9. Bodega Exchange: interactieve installatie/performance van Malique Mohamud 

September – november, Brussel

Malique Mohamud ontwikkelt een interactieve installatie/performance ruimte in een nachtwinkel. Zouden dit soort ruimtes vragen over onder meer identificatie, ontheemding en postkoloniale stress kunnen opwerpen? De verhaallijnen die hieruit voortvloeien, worden vertaald naar een online programma (podcasts, mixtapes, webdocumentaire, online galerie en bijbehorende storytelling) dat inzicht geeft in het discours rondom stedelijkheid in postkoloniale westerse steden.  

Story image

 

VERNISSAGEDAG: 12 SEPTEMBER 2019

Op donderdag 12 september vindt de officiële lancering van het kunstenprogramma Verve plaats. De kunstenaars zullen er elkaar voor het eerst ontmoeten. Er staan interessante sprekers en performances op de planning.

 

PARTNERS

Verve is een programma van de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden, DutchCulture, Dutch Performing Arts, Het Nieuwe Instituut en het Mondriaanfonds.

Andere partners zijn C-TAKT, Vooruit, Festival van Vlaanderen, Kunstencentrum nona, KIKK-festival, het TheaterFestival, Museum Hof van Buysleden, Festival van de Architectuur, het Vlaams Architectuurinstituut, deBuren, Creative Industries Fund NL, Universiteit Utrecht, Beursschouwburg, Pilar.

Story image

Voor meer informatie over Verve, de kunstenaars en hun projecten kan u terecht op:

 

  • Wenst u meer informatie over Verve?
  • Een interview met of een reportage over een kunstenaar en zijn/haar project?
  • Een plaatsje op de guestlist?

 

Neem graag contact op met Talking Birds Public Relations.

Elien Theuwissen Talking Birds

 

 

Over Verve

Verve is een kunstenprogramma met 9 Nederlandse kunstenaars uit verschillende disciplines, te gast in België. Het vertrekpunt is ‘onderzoek’ (research based art). Samen met wetenschappers, experts en theoretici leggen ze nieuwe perspectieven en betekenissen bloot binnen thema’s als migratie, (stedelijke) leefbaarheid, identiteit, ecologie… 

Nederland wil met Verve de creatieve en innovatieve dynamiek in de Nederlandse kunstwereld en in de creatieve industrie uitdragen en samenwerkingsverbanden stimuleren. 

Verve loopt van 12 september tot 30 november 2019 in verschillende Belgische steden: Brussel, Gent, Mechelen, Namen en Genk.