Aardbevingen uit Groningen, nu ook in Namen

Kunstproject van Sissel Marie Tonn op KIKK-Festival laat aardbeving ervaren

Namen, 22 oktober 2019 – Met ‘The Intimate Earthquake Archive’ ervaren bezoekers dankzij een speciaal ontworpen vest hoe een aardbeving voelt zonder die te moeten meemaken. De interactieve kunstinstallatie van de Deense Sissel Marie Tonn, die in Den Haag woont, staat geprogrammeerd op het KIKK-Festival (Namen) van 31 oktober tot en met 3 november. Het project kadert binnen het kunstenprogramma Verve, dat o.a. uitgaat van de Nederlandse Ambassade in België.

The Intimate Earthquake Archive is een interactieve installatie die seismologische data uit het Nederlandse Groningen vertaalt naar lichamelijke ervaringen. De data zijn de seismische gegevens van aardbevingen die het gevolg zijn van bodemverzakkingen door jarenlange aardgaswinning. Een speciaal ontworpen vest transformeert de gegevens in trillende composities op het lichaam van de bezoeker. De trillingen doorkruisen de huid op dezelfde manier als de aardbevingen de regio Groningen doorkruisten.

 

Kunstenaar Sissel Marie Tonn 

Sissel Marie Tonn (1986, DK) studeerde in 2015 af met een Master Artistic Research aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In haar werk maakt ze gebruik van tekst, montage, geluid en draagbare objecten en instrumenten. Sissel ontving de Theodora Niemeijerprijs voor opkomende vrouwelijke kunstenaars (2016) en was in residentie in de Jan van Eyck Academie in Maastricht (2017). Ze is mede-oprichter van het initiatief Platform for Thought in Motion samen met Jonathan Reus. 

The Intimate Earthquake Archive is een kunstproject van Sissel Marie Tonn in samenwerking met Jonathan Reus. Marije Baalman en Carsten Tonn-Petersen namen de technische kant voor hun rekening.

Sissel Marie Tonn met vest aan tijdens opbouw installatie (Foto: Marcel de Buck)
Sissel Marie Tonn met vest aan tijdens opbouw installatie (Foto: Marcel de Buck)

Internationale samenwerking: KIKK-Festival, FIBER-Festival, kunstenprogramma Verve

Dit ‘research based’ kunstproject is een internationale samenwerking tussen KIKK-Festival in Namen, FIBER-Festival in Amsterdam en kunstenprogramma Verve. 

De organisaties FIBER en KIKK onderzoeken nieuwe vormen van storytelling gelinkt aan de fragiele en vaak onstabiele verhouding tussen mens/technologie en ecologie. Met dit project willen ze bruggen bouwen tussen verschillende creatieve industrieën en publieken, zowel lokaal als globaal via hun online netwerken.

Verve is een kunstenprogramma dat verschillende Nederlandse kunstenaars en hun projecten samenbrengt onder één noemer (zie vorig persbericht). Op deze manier wil Nederland deze kunstenaars en de maatschappelijke meerwaarde van hun werken extra in de kijker zetten. De kunstenaars gaan buiten de muren van de kunstwereld op zoek naar antwoorden op maatschappelijk complexe vragen. Hun vertrekpunt is ‘onderzoek’ (research based art). Samen met wetenschappers, experts en theoretici starten zij een proces om nieuwe perspectieven en betekenissen bloot te leggen binnen thema’s als migratie, (stedelijke) leefbaarheid, identiteit en ecologie.

Story image

PRAKTISCHE INFORMATIE

U kan de installatie bezoeken tijdens het KIKK-Festival van donderdag 31 oktober t.e.m. zondag 3 november. Er is ook de mogelijkheid om kunstenaar Sissel Marie Tonn te interviewen (zij spreekt geen Nederlands of Frans, enkel Engels).

Wilt u als journalist het vest al eerder testen? Dan kan dit op aanvraag op woensdagnamiddag 30 oktober in aanwezigheid van Sissel Marie Tonn.

De installatie zal opgesteld staan in het gloednieuwe cultureel centrum van Namen ‘Le Delta’.
Adres: Avenue Fernand Golenvaux 18, 5000 Namen

Websites

 

Meer informatie over The Intimate Earthquake Archive

 

Wenst u 'The Intimate Earthquake Archive' op het KIKK-Festival te bezoeken, het vest op 30/10 te testen en/of een interview te doen met Sissel Marie Tonn? Neem dan contact op met Talking Birds Public Relations.

Elien Theuwissen Talking Birds

 

Voor andere persvragen betreffende het KIKK-Festival, kan u contact opnemen met Sarah-Claire Vermeulen (Serenai) op het nummer +32 474 85 36 37.

Over Verve

Verve is een kunstenprogramma met 9 Nederlandse kunstenaars uit verschillende disciplines, te gast in België. Het vertrekpunt is ‘onderzoek’ (research based art). Samen met wetenschappers, experts en theoretici leggen ze nieuwe perspectieven en betekenissen bloot binnen thema’s als migratie, (stedelijke) leefbaarheid, identiteit, ecologie… 

Nederland wil met Verve de creatieve en innovatieve dynamiek in de Nederlandse kunstwereld en in de creatieve industrie uitdragen en samenwerkingsverbanden stimuleren. 

Verve loopt van 12 september tot 30 november 2019 in verschillende Belgische steden: Brussel, Gent, Mechelen, Namen en Genk.